De Bokkenrijders (2010-2011)

Twee eeuwen werden de bokkenrijders als verkrachters, moordenaars en plunderaars beschouwd. Deze arme boeren stalen echter om in leven te blijven. Het was geen 1000-koppige bende die een goddeloze eed zwoer. Hoe kregen de bokkenrijders dan een slechte naam? Met dit stuk wilde de auteur niet enkel de sensationele kant van de bokkenrijders belichten of zich beperken tot de straffe verhalen die onder het volk leven. Hij wou ook stilstaan bij de honger en ellende die een deel van de bevolking tot misdaden aanzette. Tenslotte wordt het publiek met de houding van de rechters geconfronteerd. Zij moesten een zondebok vinden voor de misdaden die in hun streek gepleegd werden. Spanning, onrecht, ellende, sensatie en pijn zijn de ingrediënten van dit historisch massaspektakel met een aangepast bokkenrijderslied.

Achtergrondinfo: Het Mysterie van de Bokkenrijders

In de achttiende eeuw heeft er in Zuid-Limburg en omgeving een grote bende dieven en rovers huisgehouden, de zogenaamde Bokkenrijders. De bende telde honderden leden en zou van 1730 tot rond 1775 overvallen hebben gepleegd op kerken, pastorieën en grote rijkeluishuizen. Het was een soort geheim genootschap, waarvan de leden een eed op de duivel hadden gezworen in het vertrouwen dat ze door de duivel werden geholpen hun geheim te bewaren. Het volk geloofde zelfs dat de duivel in de gedaante van een bok de dieven hielp om zich snel te verplaatsen. De bende droeg de bokkenpoot als hun logo.

De Bokkenrijders waren allen in gewaden gekleed en droegen grote bijlen met zich mee. Omdat zij zich vaak snel en flexibel verplaatsten, kozen zij als vervoermiddel de bok. Men geloofde dat de horens van de bok magische krachten bevatte. In 1779 werd door een plaatselijke veldheer een man aangehouden die gezien werd als de leider van de Bokkenrijdersbende. Zijn naam was Hugo van Achel. Nadat leider Hugo maandenlang mishandeld werd, bekende hij uiteindelijk enkele van zijn velen daden. Hugo bracht enkele jaren door in een kerker. Echter op een dag wist hij op een slinkse wijze te ontsnappen uit de kerker. Op het moment dat hij over de open vlaktes probeerde te vluchten, werd hij nog kort achterna gezeten door enkele bewakers. Deze schreeuwden hem na:

“Als je ooit nog terug komt, zullen we je ophangen!!”

Hugo van Achel vond in een verlaten weiland een bok. Op de bok reed hij over de vlakke landen zover als hij kon. Op een zeker moment kwam hij een kanaal tegen. Hij kon dit niet overbruggen. Achter zich zag hij enkele grasvlaktes. Hij besloot daar zijn verdere leven voor te zetten. De bok en hij groeiden in de jaren daarna samen op in de heuvelachtige graslanden van (...). Het schijnt dat Hugo nog steeds op zijn bok rondrijdt in de heuvelachtige graslanden. Zo nu en dan wordt hij gezien. Het schijnt dat de bok brandende rode ogen heeft en reusachtige horens. Tevens is zijn schreeuw verschrikkelijk om aan te horen. Zijn zware brul is afgrijselijk voor een ieder, maar juist een lokroep voor de mede-Bokkenrijders. Hugo heeft zijn oude kracht weer terug en probeert zo nu en dan weer grote huizen te plunderen, om zo zijn bok en zichzelf in leven te houden.

Rol Naam
Barbara Geurts Katelijne Deerns